Ολοκληρώνοντας το φετινό πρόγραμμα σπουδών στο μάθημα της Ιστορίας, το επίπεδο ΙΙΙ του σχολείου μας, έκανε ένα ιδιαίτερο μάθημα – αφιέρωμα στους Έλληνες που ξεχώρισαν (και κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν….) στον τομέα τους ανά τον Κόσμο. Πρόκειται άλλοτε για Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό και άλλοτε για παιδιά Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση ξεχώρισαν και δεν έπαψαν ποτέ να είναι υπερήφανοι για την πατρίδα τους.
Το μάθημα ξεκίνησε με εκείνους που οι μαθητές γνωρίζουν περισσότερο, όπως ο Νίκος Αλιάγας, η Τζένιφερ Άνιστον, η Μαρία Μενούνος ή ακόμη η Μαρία Κάλας και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Και στη συνέχεια μελετήσαμε προσωπικότητες, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο Κώστας Γαβράς, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Γεώργιος Παπανικολάου και ο Νικόλαος Μετρόπολις. Το μάθημα έκλεισε με τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τη μελέτη της “Ιθάκης” με τη μορφή κόμιξ, αντικείμενο που ενθουσίασε τους μαθητές μας..
Συνολικά 21 σπουδαίοι Έλληνες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, όπως και 21 Μαρτίου που έγινε το μάθημά μας. Ημερομηνία καθόλου τυχαία, αφού στις 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Για αυτό αναλύσαμε και την “Ιθάκη” του Κκαβάφη. Στις 21 Μαρτίου όμως είναι και η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, την οποία καθιέρωσε ο “δικός μας” κύριος Στυλιανός Αντωναράκης, σπουδαίος καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, σήμερα. Έναν ερευνητή και άνθρωπο που δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από το μάθημά μας και το ταπεινό αυτό αφιέρωμα στους σπουδαίους Έλληνες. Όπως φυσικά δεν αφήσαμε χωρίς μνεία και τον παππού κάποιων από τους μαθητές μας, ο οποίος έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην επιστήμη της ιατρικής και έχει χαράξει με φωτεινά γράμματα την πορεία της επιστήμης του στην Ελβετία και τον Κόσμο…
Τί άλλο μάθημα θα μπορούσαμε να κάνουμε μια 21η Μαρτίου, για αυτούς τους 21 Έλληνες, τέσσερις μέρες πριν τον εορτασμό της Επανάστασης του ’21??