Για ακόμη μια φορά, το σχολείο μας είχε την τιμή να ξεχωρίσει και να ταξιδέψει τη δουλειά των μαθητών και των δασκάλων του όσο πιο μακριά γίνεται, για χάρη της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.
Αυτή τη φορά, μιλάμε για το Διεθνές Συνέδριο, που διοργανώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης με θέμα “Η θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Στο εν λόγω συνέδριο, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης ήταν το μόνο ελληνικό σχολείο του εξωτερικού που δήλωσε το παρών, με τον εκπαιδευτικό συντονιστή του, κ. Διονύση Λιανό, να παρουσιάζει στο επιστημονικό κοινό τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες του 2015 που είχαν ως στόχο τη διδασκαλία του Μινωικού πολιτισμού και της καστροπολιτείας του Μυστρά μέσα από δύο έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Το αποτέλεσμα αυτής της σπουδαίας δουλειάς, η οποία έγινε σε συνεργασία με την τότε νηπιαγωγό του σχολείου μας, κυρία Αλεξάνδρα Κωνστανταρόγλου, και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας, ήταν η εικονογράφηση αποσπασμάτων των βιβλίων “Στα παλάτια της Κνωσού” και “Αναφορά στο Γκρέκο”.
Τα πρωτότυπα αποτελέσματα εκείνου του εκπαιδευτικού μας προγράμματος παρουσιάστηκαν στο εν λόγω συνέδριο και απέσπασαν τα θερμά συγχαρητήρια της ελληνικής εκπαιδευτικής και διπλωματικής κοινότητας από την Ελλάδα και τον Κόσμο, η οποία είδε μέσα από αυτή τη δουλειά των μαθητών μας όχι μόνο τη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προάγουν την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και την σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση των μαθητών μας!!!
Εμείς, από τη δική μας πλευρά, συγχαίρουμε μαθητές και δασκάλους για τη σπουδαία εκπαιδευτική τους προσπάθεια, η οποία αποφέρει καρπούς, εμπνέει τους μαθητές και διαδίδει την ελληνική γλώσσα, την ελληνική λογοτεχνία, την ελληνική ιστορία και τέχνη στη Γενεύη και την ευρύτερη περιοχή και δίνει έμμεσα ιδέες και χρήσιμες εκπαιδευτικές προτάσεις σε όλο τον Κόσμο..
“Φτάσε, όπου δεν μπορείς”
Νίκος Καζαντζάκης