Ήταν 30 Μαρτίου του 1896, 121 ακριβώς χρόνια πριν, όταν στις 6.05 μμ, ο Χαρίλαος Τρικούπης άφηνε την τελευταία του πνοή, αυτοεξόριστος, στις Κάννες της Γαλλίας. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα γιόρταζε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η είδηση του θανάτου του Τρικούπη, ο οποίος στις τελευταίες του στιγμές είχε στο πλευρό του μόνο την αδερφή του, Σοφία, και το ξάδερφό τους, Κωνσταντίνο, έπεσε σαν κεραυνός στην Ελλάδα…
Λίγες μέρες αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την παραχώρηση πολεμικού πλοίου για τη μεταφορά της σορού του Τρικούπη στην Αθήνα και έτσι προσφέρει ο Ανδρέας Συγγρός ένα εμπορικό πλοίο για αυτό το σκοπό. Η κηδεία του Τρικούπη στις αρχές Απριλίου ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Η ελληνική πρωτεύουσα θρηνεί το χαμό ενός μεγάλου ηγέτη, παρά τη λιτότητα της στιγμής, όπως ήταν η επιθυμία τους εκλιπόντος.
Η ελληνική ιστορία κατέγραφε αυτές τις στιγμές και σχεδόν αμέσως θα έγραφε με χρυσά γράμματα την πορεία του σπουδαίου Χαρίλαου Τρικούπη.
Με αυτές τις στιγμές και με ένα μικρό αφιέρωμα στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έκλεισε στο τμήμα 2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης ένα μεγάλο κεφάλαιο για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Την Τετάρτη 29 Μαρτίου, το μάθημα είχε μια άλλη αξία. 121 χρόνια μετά το θάνατο του Τρικούπη και τους εορτασμούς για τη νίκη του Σπύρου Λούη, μια άλλη εποχή και μια άλλη αίσθηση ζωντάνεψε στο μάθημά μας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες για πέντε ολόκληρους μήνες μελέτησαν την πορεία της ελληνικής ιστορίας (πολιτική, οικονομία, λογοτεχνία, ποίηση, τέχνες, αρχιτεκτονική, αρχαιολογία) μέσα από τη διαδρομή του Χαρίλαου Τρικούπη και προσέγγισαν τη ζωή του μέσα από τη μελέτη πηγών, φωτογραφιών και γεγονότων συντάσσοντας με έναν μοναδικό τρόπο το ημερολόγιο του Τρικούπη.
Είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη δουλειά αυτών των Ελλήνων μαθητών που ζουν στη Γενεύη και μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και ιστορία ως εξωσχολική δραστηριότητα και καταφέρνουν μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα να έρθουν πιο κοντά στην πατρίδα.
Σας προσκαλούμε , λοιπόν, να περιηγηθείτε σε αυτή την εξαιρετική δουλειά και να ζήσετε έστω για λίγο, μια σπουδαία εποχή για τη νεότερη ελληνική ιστορία. https://trikoupisdiary.wordpress.com/
Σοφία, Σοφία, Αριστείδη, Σέλια, Έλλη και Νικόλα ΜΠΡΑΒΟ!!!!! Τα καταφέρατε εξαιρετικά!!!
από τον αδριάντα του Τρικούπη μπροστά στην Παλιά Βουλή