Πόσα και πόσα μαθήματα θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε για να μιλήσουμε στην τάξη μας για το δημοτικό τραγούδι, την αξία του, την ιστορία του, τη διαχρονικότητά του και πάνω από όλα τον κόσμο στον οποίο μάς ταξιδεύει μέσα από απανωτές χιλιάδες εικόνες. Εμείς όμως διαλέξαμε να είμαστε σύντομοι και μέσα από ένα δίωρο αφιέρωμα στο επίπεδο ΙΙΙ να φέρουμε σπουδαίους ήχους και εικόνες στην τάξη μας στη Γενεύη, κλείνοντας με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο τη φετινή διδακτέα μας ύλη στο μάθημα της Ιστορίας με θέμα: Παράγοντες διαμόρφωσης του ελληνικού έθνους, 1453 – 1828.
Μέσα από τρία σπουδαία δημοτικά τραγούδια, μάθαμε τις κατηγορίες του δημοτικού τραγουδιού, τα μοτίβα και τα είδη, τη σημασία και τις έννοιες, το ταξίδι τους μέσα στο χρόνο. Για την καταγορία των τραγουδιών της ζωής, επιλέξαμε το “Η Μαριωρή παντρεύεται” ή “Βγήκα ψηλά στα Διάσελα”, ένα τσάμικο από την Πελοπόννησο που μιλάει για το γάμο.
Για την κατηγορία των τραγουδιών με ιστορικό περιεχόμενο, επιλέξαμε να γνωρίσουμε “Της Πάργας” ή “Τρία πουλιά από την Πρέβεζα”, ένα αργό ηπειρώτικο, που μας μεταφέρει στο θρήνο των Παργινών που πήραν τα οστά των προγόνων τους (φώτο πλάι) πριν η γη τους πουληθεί στον Αλή πασά, γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της Ηπείρου.
Τέλος, για την κατηγορία των παραλογών, δεν είχαμε επιλογή. “Το γιοφύρι της Άρτας” ήταν το πλέον κατάλληλο. Η τραγωδία, η ανατροπή, ένα ποίημα όλο νόημα και εικόνες που δημιουργούνται αμέσως στο μυαλό, κάτι ανάμεσα σε παραμύθι και σε θρύλο, που αντηχεί ακόμα στα αυτιά κάθε Έλληνα. Το οποίο όμως είχαμε την τύχη να το ακούσουμε από το στόμα του Χρόνη Αηδονίδη, μιας εξαίρετης φωνής, και να το δούμε και σε τρισδιάστατη απεικόνιση, μέσα από ένα βίντεο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αυτό το μάθημα, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη σχολική χρονιά. Γιατί πάνω από όλα πιστεύουμε πως τα μαθήματα που διδάσκουμε στα παιδιά μας είναι περισσότερο εικόνες και ερεθίσματα από τον ελληνικό ανά τους αιώνες πολιτισμό. Μια ακόμα πόρτα προς το ελληνικό αίσθημα. Που αν μη τί άλλο διεγείρεται στο άκουσμα των ιστορικών δημοτικών μας τραγουδιών…