Με ληκύθους και νεοκλασικιστές…

20160528_105543[1]Σάββατο πρωί στο μουσείο… Τι το καλύτερο για να συμπληρωθούν τα πρόσφατα μαθήματά μας στην τάξη?? Κάπως έτσι σκεφτήκαμε και μεταφέραμε τα μαθήματά μας σήμερα το πρωί στο Musée d’Art et d’Histoire της Γενεύης.

Για τους μαθητές των τμημάτων Ι και ΙΙ η επίσκεψη περιλάμβανε ληκύθους και παναθηναϊκούς αμφορείς. Οι μαθητές μας χωρισμένοι σε δύο ομάδες ανέλαβαν να σχολιάσουν από μία αττική λήκυθο η κάθε ομάδα. Έπρεπε να φανταστούν τι κρύβεται πίσω από κάθε αγγείο. Ποια ιστορία επηρέασε τον Αθηναίο αγγειογράφο και τι λείπει από τη λήκυθο?? Οι μικροί μας «αρχαιολόγοι» προέβλεψαν και για αυτό.

20160528_112900[1]

«Αυτό το αγγείο είναι για το εγγονό του Περσέα, που πέθανε στον πόλεμο. Ο Ακρίσιως (σσ όνομα πάνω στη λήκυθο) έβαλε λάδι μέσα στο αγγείο. Ο βασιλιάς (η μορφή πάνω στο αγγείο) λέει σε κάποιον να βάλει τη λήκυθο στον τάφο του Περσέα» μας έγραψε ο Λεωνίδας και ο Πάρης.

«Η Ελένη (όνομα που δώσαμε στη μορφή του αγγείου) έκανε κάτι κακό. Σκότωσε ένα ελάφι που ήταν για την Άρτεμη. Και της έδωσε ένα άλλο Ελάφι. Όμως δεν άρεσε το ελάφι αυτό στη θεά. Τότε η Ελένη βρήκε ένα πιο όμορφο ελάφι και η Άρτεμις τη συγχώρεσε» μας έγραψαν η Λαμπρινή και η Μαρίνα.

Έπειτα η ομάδα των κοριτσιών ανέλαβε να συμπληρώσει τα κομμάτια στη ζωγραφική που έλειπαν από έναν Παναθηναϊκό αμφορέα, κάνοντας έτσι επανάληψη και στην πρόσφατη ενασχόλησή μας με τα Παναθήναια, την ώρα που η ομάδα των αγοριών ήταν απασχολημένη με το κυνήγι ενός ταύρου από δύο λέοντες (πάνω σε έναν κρατήρα).

 

Για τους μαθητές του τμήματος ΙΙΙ, σήμερα είχε προβλεφθεί να λάβει χώρα στο μουσείο το δεύτερο μέρος του προχθεσινού μας μαθήματος στην τάξη με θέμα το νεοκλασικισμό και το ρομαντισμό στη ζωγραφική της Ευρώπης (18ος – 19ος αιώνας). Και τι το καλύτερο από τη σχετική αίθουσα στο Musée d’Art et d’Histoire της Γενεύης, όπου εκτός από νεοκλασικούς πίνακες, μπορέσαμε να θαυμάσουμε την τέχνη και τους συμβολισμούς του Jean Pierre Saint Ours.

Αφού ολοκληρώσαμε το μάθημά μας και σχολιάσαμε από κοντά τα χαρακτηριστικά του νεοκλασικισμού, σειρά είχε ο πίνακας του Jean Pierre Saint Ours «Η επιλογή των παιδιών στη Σπάρτη», οι συμβολισμοί του οποίου για την ιστορία της Γενεύης μέσα από τη σπαρτιάτικη ιστορία έκανε τα παιδιά να εκπλαγούν και να εμπνευστούν πώς θα έκαναν εκείνα έναν πίνακα του νεοκλασικισμού… ξεκινώντας πάντα από την ελληνική μυθολογία και κλείνοντας στη Γενεύη, ένα μαγιάτικο, ηλιόλουστο μεσημέρι…

le choix des enfants de sparte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s