Το Ευ Αγωνίζεσθαι στο σχολείο μας…

Με αφορμή την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας που έλαβε χώρα σήμερα, 21/04/2016, στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, Αρχαία Ολυμπία, καθώς και τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων (1896 – 2016), εμείς ανατρέχουμε στην περσινή σχολική χρονιά, όταν είχαμε ονομάσει το Μάιο του 2015, Μήνα Ολυμπιακού Ιδεώδους και όλα τα μαθήματά μας στο νηπιαγωγείο και στα επίπεδα Ι και ΙΙ ήταν αφιερώμενα στους αρχαίους και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

μήνας ολυμπ ιδεώδους φώτο

Στο πλαίσιο αυτών των μαθημάτων μας, ήμασταν πολύ χαρούμενοι, αφού για έναν ολόκληρο μήνα, οι μαθητές των μικρότερων (σε ηλικία) τάξεων είχαν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του χθες και του σήμερα, τους μύθους και τις παραδόσεις, την αρχαιολογία και την ιστορία, αλλά και τους ελβετικούς δεσμούς με το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Έτσι, λοιπόν, τα μαθήματά μας είχαν χωριστεί σε δύο μεγάλες ενότητες και η καθεμία από αυτές σε άλλες υπο – ενότητες:

  1. Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας

α. τα αγωνίσματα                  β. η ιερή εκεχειρία           γ. η διαδρομή από την Ήλιδα στην Ολυμπία                        δ. η αρχαία Ήλιδα               ε. οι εγκαταστάσεις στην Ιερά Άλτι της Ολυμπίας         στ. οι μέρες των αγωνισμάτων          ζ.  οι ολυμπιονίκες και τα έπαθλα

2. Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής

α. η αναβίωσή τους         β. ο Πιέρ ντε Κουμπερτάν      γ. ο ολυμπιακός ύμνος          δ. οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 1896      ε. η σημαία με τους πέντε κύκλους      στ. η αφή της ολυμπιακής φλόγας    ζ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Και όλα αυτά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να τα δουν και να τα μάθουν μέσα από:

  • πολλά βίντεο στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα
  • κείμενα από εκπαιδευτικά βιβλία
  • δεκάδες φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα σε διαφάνειες
  • αναπαραστάσεις των αγωνισμάτων μέσα στο μάθημα
  • δραστηριότητες με παιχνίδια και ζωγραφική

Τη φετινή σχολική χρονιά, η αρχαία Ολυμπία επανήλθε στα μαθήματά μας, μέσα από την Ιστορία και Τέχνη στα επίπεδα Ι και ΙΙ, όταν αφιερώσαμε ένα ολόκληρο μάθημα στα γλυπτά του ναού του Δία της Ολυμπίας.

Την επόμενη σχολική χρονιά, στο μάθημα Ιστορίας του επιπέδου ΙΙΙ, ο Πιέρ ντε Κουμπερτάν, η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Δημήτριος Βικέλας, ο Κωστής Παλαμάς και ο ολυμπιακός ύμνος, αλλά και οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, θα έχουν την τιμητική τους μέσα από ένα ιδιαίτερο μάθημα όχι μόνο ελληνικής, αλλά διεθνούς ιστορίας….

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s