Και αυτή η επίσκεψή μας στο Μουσείο ήταν διαφορετική. Το σχολείο μας επισκέφτηκε το Σάββατο 25 Απριλίου το Musée d’Art et d’Histoire de Genève και τα εκθέματα ζωντάνεψαν αυτή τη φορά μπροστά στα μάτια των μικρών «αρχαιολόγων» μας.
Στο πλαίσιο του Μήνα Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης, οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το τμήμα τους και τη διδακτέα τους ύλη και επισκέφτηκαν παίζοντας στις αντίστοιχες πτέρυγες του μουσείου.
Οι μικρότεροι πήγαν στην πτέρυγα των ελληνικών αρχαιοτήτων. Έλαβαν από ένα χάρτη οδηγιών ο καθένας, σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να βρουν κάποιο συγκεκριμένο έκθεμα, να το εξετάσουν όπως είχαμε κάνει στην τάξη και έπειτα να ξεναγήσουν τους συμμαθητές τους στη μαγεία του συγκεκριμένου εκθέματος. Και κάπως έτσι, είδαμε να ζωντανεύουν μπροστά μας όχι μόνο αυτοί οι μικροί αρχαιολόγοι, αλλά και ο Οδυσσέας, η Αθηνά, ο Αχιλλέας, ένα κυκλαδικό ειδώλιο και άλλα πολλά.. Σαν κι αυτά που είχαμε ήδη κάνει στα μαθήματά μας τους τελευταίους μήνες.
Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτεροι πήγαν στην πτέρυγα των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών εκθεμάτων και επιδόθηκαν σε έναν άλλο.. αγώνα. Εκείνοι πήραν στα χέρια τους ένα κουίζ ο καθένας. Έπρεπε να συνδυάσουν τα στοιχεία που τους δίνονταν έτσι ώστε να οδηγηθούν στο σωστό έκθεμα. Όταν το έβρισκαν, το έλεγαν στους συμμαθητές τους και στο δάσκαλό τους και τότε έτρεχαν όλοι και το μελετούσαν. Στόχος?? Μα τι άλλο?? Πρώτον, να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι στην πόλη μας έχουμε τη μοναδική δημόσια συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων στην Ελβετία. Και, δεύτερον, να δούμε από κοντά μερικά έργα που μας βοηθούν καλύτερα στην κατανόηση της βυζαντινής κοινωνίας και φυσικά της σπουδαίας βυζαντινής τέχνης.
Τώρα, επιστρέφουμε πάλι στις τάξεις μας να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις που λάβαμε στο μουσείο και να προετοιμάσουμε σιγά – σιγά την επόμενη σπουδαία δραστηριότητά μας. Πληροφορίες προσεχώς… Οι μικροί αρχαιολόγοι, οι «Σπίθες της Γενεύης» επιστρέφουν δριμύτεροι, διότι πιστεύουμε ακράδαντα πως το «ευ αγωνίζεσθαι» δεν είναι απλά ιστορία.. Είναι μια αξία αναλλοίωτη…