Πάμε… Κυκλάδες ??

Πάμε … Κυκλάδες??

Ανάμεσα σε μικρούς.. πυγμάχους, σε …ψαράδες και σε μικρά λευκά «ανθρωπάκια»! Αυτό το χειμερινό ταξίδι μας στις Κυκλάδες, μπορεί να έγινε μέσα από μια αίθουσα του σχολείου Mosaic, αλλά ήταν ικανό να μας πάει μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω.. Τότε που οι Κυκλαδίτες ανέπτυξαν έναν πολιτισμό, ο οποίος ακόμη και σήμερα προκαλεί δέος..

Τα επίπεδα Ι και ΙΙ του Κέντρου μας αφιέρωσαν πριν τις εορτές των Χριστουγέννων τρία ολόκληρα μαθήματα στο να γνωρίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πιο σπουδαία χαρακτηριστικά του Κυκλαδικού πολιτισμού. Μέσα από δεκάδες φωτογραφίες, αρχαιολογικές και ιστορικές πηγές, και φυσικά μέσα από αρκετές δραστηριότητες και ασκήσεις ανά μάθημα, οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις περίφημες τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, για τα πιο χαρακτηριστικά κυκλαδικά ειδώλια, για τα πιο περίεργα αρχαιολογικά ευρήματα και φυσικά για τη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, γεγονός που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους μικρότερους.

Και όλα αυτά, φροντίσαμε να τα δώσουμε στους μαθητές μας μέσα από ένα μικρό εγχειρίδιο που συντάξαμε ειδικά για αυτό το λόγο και στο οποίο συγκεντρώσαμε όλα αυτά τα στοιχεία γνώσης και εκπαίδευσης που θα μυούσαν όχι απλά τους μαθητές στα μυστικά του Κυκλαδικού πολιτισμού, αλλά και θα έκαναν τη γνώση μια εκπαιδευτική ψυχαγωγία!!!

Όταν ολοκληρώσαμε την ύλη μας για τον Κυκλαδικό πολιτισμό, είχε έρθει η ώρα να ασχοληθούμε με τα Χριστούγεννα και το χριστουγεννιάτικο τεύχος της εφημερίδας μας. Κι εκεί ακόμα φροντίσαμε να βάλουμε μια ξεχωριστή πινελιά, για αυτό το λόγο στολίσαμε καραβάκια όχι με φωτάκια, αλλά με κυκλαδικά ειδώλια. Και επιπλέον στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της εφημερίδας μας όχι με μπάλες, αλλά με χελιδόνια από την Τοιχογραφία της Άνοιξης στη Θήρα.

Πλέον είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα. Δημιουργήσαμε μερικούς λιλιπούτειους αρχαιολόγους, οι οποίοι ανυπομονούν να έρθει το καλοκαίρι και να ξεναγήσουν τους γονείς και τα αδέρφια τους στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Και ακόμα δεν έχουν μάθει για το Μινωικό πολιτισμό… Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο μυστικό.. Προσεχώς…..

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s