Ένα πρωινό στο Μουσείο!!!

Και ποιος δεν έχει επισκεφθεί ένα αρχαιολογικό μουσείο?? Ποιος δεν έχει σταθεί μπροστά σε κάποιο γλυπτό κοιτώντας το σαν να περιμένει μιά απάντηση?? Ποιος δεν έχει ακούσει για την περίφημη γλυπτική δραστηριότητα των αρχαίων Ελλήνων??
Ποιος όμως έχει αναρωτηθεί ποιος ήταν ο θεός Πάνας ή ποιο ήταν το μοντέλο του Πραξιτέλη για την Αφροδίτη της Κνίδου?? Ή αλήθεια, τι εστί Ελληνιστικό Ροκοκό?? Αλήθεια, ποιος άραγε έχει σταθεί μπροστά σε ένα αρχαίο γλυπτό και έχει εξετάσει προσεκτικά τις λεπτομέρειες στις πτυχώσεις των γυναικείων ρούχων, τους μύες των αντρικών κορμιών, τις λεπτομέρειες στα μαλλιά των γλυπτών, τη σκιά ανάμεσα στα χείλη τους??
Το πρωινό του Σαββάτου 22 Μαρτίου 2014, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης είχε την τύχη να επισκεφτεί μια σπουδαία έκθεση για το σώμα και το πνεύμα στη μεσογειακή τέχνη της αρχαιότητας στο Musée d’Art et d’Histoire της Γενεύης. Και ακόμα περισσότερο οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να σταθούν σε μερικά εξαιρετικά έργα και να κάνουν τις επισημάνσεις που θα φοβόταν ενδεχομένως να απαντήσει ακόμα και ένας αρχαιολόγος.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της διδασκαλίας της Ελληνικής Μυθολογίας, της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και φυσικά της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης σε όλα τα τμήματα του Κέντρου.
Τα παιδιά, οι δάσκαλοι και οι φίλοι του Κέντρου στάθηκαν μπροστά σε κάποια πρωτότυπα ελληνικά και σε μερικά εξαιρετικά ρωμαϊκά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών γλυπτών και αγγείων από την αρχαϊκή εποχή έως και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Πρόσεξαν την απεικόνιση της ελληνικής μυθολογίας. Παρατήρησαν προσεκτικά τα «παιχνίδια» του γλύπτη με το υλικό του, τις σκιές, τις κινήσεις των γλυπτών, τις εκφράσεις τους. Κάποιοι αναρωτήθηκαν για τα ρωμαϊκά αντίγραφα και την εξαφάνιση των πρωτότυπων ελληνικών έργων. Κάποιοι άλλοι για το Ελληνιστικό Ροκοκό στο γλυπτό «Πρόσκληση σε Χορό». Κάποιοι επέμειναν στα γεωμετρικά σχήματα της ομώνυμης περιόδου στην αγγειογραφία. Ενώ, τέλος, όλοι παραδέχτηκαν ότι στην κλασική εποχή της ελληνικής τέχνης, μπήκαν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής τέχνης!
Μετά από μια εποικοδομητική επίσκεψη και στο επίπεδο -1, όπου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση των ελληνικών αρχαιοτήτων, η επίσκεψή μας στο Μουσείο έλαβε τέλος και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη φορά, όπου θα κληθούμε να σταθούμε ενώπιον του θαύματος της αρχαίας ελληνικής τέχνης σε ένα μουσείο και σε μια έκθεση μακριά από την πατρίδα του Πραξιτέλη, του Πολύκλειτου, του Φειδία ή ακόμη του Εξηκία κλπ.
Η ξενάγηση έγινε στην ελληνική γλώσσα από τον Πτυχιούχο Αρχαιολογίας, MSc στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία και διδάσκοντα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης, Διονύση Λιανό.
Ευχαριστούμε θερμά τον Διονύση για την άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση, καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ευχαριστούμε επίσης και το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας Γενεύης για την υποδοχή και τη φιλοξενία τους.
P1020610P1020603

1 thought on “Ένα πρωινό στο Μουσείο!!!

  1. Sas euxaristoume gia ena poly epimorfotiko proino parea me tous Ellines filous mas kai mia fantastiki xenagisi ston kosmo tis Ellinikis arxaiotitas. Anypomonoume na symmetasxoume stin epomeni ekdilosi tou Kentrou me ton (kiniti egyklopaideia) Dionysi kai tis glykytates daskales mas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s