Οταν τα παιδιά έγιναν…αρχαιολόγοι!

«Χρόνια ολόκληρα πέρασαν και κανείς δεν τόλμησε να το αγγίξει. Κανείς δεν είχε τη δύναμη να το υπερασπιστεί εάν το έπαιρνε στα χέρια του. Ένα υγρό με μαγικό άρωμα. Με θεϊκές ευχές και ιδιότητες. Ένα υγρό που ο Δίας έδωσε ταπεινά στη Θέτιδα»! Και κάπως έτσι, με αυτό το μικρό απόσπασμα, ξεκίνησε για το Επίπεδο ΙΙΙ του Κέντρου μας το μάθημα της Τετάρτης 19 Μαρτίου 2014.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, πήραν στα χέρια τους τρία σύντομα κείμενα, γραμμένα στη νέα ελληνική γλώσσα, τα οποία είχαν επίτηδες σε κομβικά σημεία κάποιες ελλείψεις. Τα κείμενα αυτά, περιέγραφαν την ιστορία ενός αττικού, μελανόμορφου αμφορέα της Αρχαϊκής Περιόδου. Η ιστορία του ξεκινούσε κάπου στη μυθολογία, στο γάμο της Θέτιδας με τον Πηλέα συγκεκριμένα και ολοκληρωνόταν με την λογοτεχνική περιγραφή μιας τοποθεσίας «στη γη των Ελβετών, στους πρόποδες των Λευκών Όρεων, ήταν οι Ρωμαίοι που ήρθαν να κρύψουν ένα μεγάλο τους μυστικό. Κάπου πολύ μακριά από εκεί που το πήραν. Κάπου πολύ μακριά από εκεί που το μυστικό είχε γεννηθεί και είχε φυλαχτεί»!
Με τη διασταύρωση των πηγών και με τη φαντασία των μαθητών της τάξης, οδηγηθήκαμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Με τη βοήθεια ενός μικρού σκαπανέα, σκάψαμε ελαφρά και βρεθήκαμε μπροστά στο θέαμα ενός μικρού, μελανόμορφου αγγείου, όπως ακριβώς το έλεγε ένα από το κείμενά μας…..
Βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, σκουπίσαμε καλά το εύρημά μας με το κατάλληλο πινέλο και το τοποθετήσαμε σε μια ειδική σακούλα που έκλεινε αεροστεγώς, ώστε το αγγείο να έχει τις λιγότερες πιθανές αλλοιώσεις του περιβάλλοντος. Η μικρή περιπέτεια της τάξης συνεχίστηκε με τη συμπλήρωση του Πίνακα της Ανασκαφής, εκεί όπου γράψαμε όλα όσα χρειάζονταν ώστε το εύρημα να είναι έτοιμο προς έκθεση! Ο προσδιορισμός της τοποθεσίας, η χρονολόγηση, η λεπτομερής περιγραφή του ευρήματος, τα ονόματα των ανασκαφέων ήταν μόνο κάποια από αυτά που κλήθηκε η τάξη να συμπληρώσει στον απαιτητικό Πίνακα της Ανασκαφής.
Αμέσως μετά, το μάθημα συνεχίστηκε με τη διδασκαλία όλου του απαραίτητου λεξιλογίου σχετικά με ένα μουσείο, έναν ιστορικό χώρο και μια μουσειακή έκθεση. Και το μάθημα ολοκληρώθηκε με τα σπουδαιότερα έργα της πλαστικής και της αγγειογραφίας στην κλασική περίοδο (στο προηγούμενο μάθημα τα παιδιά είχαν διδαχθεί την πλαστική, τη μνημειακή αρχιτεκτονική, την αγγειογραφία και την αγγειοπλαστική του ελλαδικού χώρου στην Αρχαϊκή Περίοδο).
Το πρώτο βήμα της επιχείρησης «Γίνε κι εσύ Αρχαιολόγος» ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Το Επίπεδο ΙΙΙ του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης είχε γίνει μια αρχαιολογική ομάδα εργασίας μέσα σε λίγα λεπτά… Το μάθημα όμως είχε και συνέχεια, η οποία θα λάμβανε χώρα στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης. Εκεί ουσιαστικά θα ολοκληρωνόταν η αρχαιολογική μελέτη των παιδιών, με την εκ του σύνεγγυς ανακάλυψη του πως, που και γιατί εκτίθεται ένα εύρημα από την αρχαιότητα.
 

P1020597
P1020595
P1020599
P1020598

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s