ΦΙΛΟΜΗΛΑ – PHILOMELE

This slideshow requires JavaScript.

ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ

 Δραστηριότητα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γενεύης, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

Μiα πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης, για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό

Πρόκειται για ένα παιχνίδι – δράση, η οποία θα λάβει χώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γενεύης το Σάββατο 6 Ιουνίου από τις 10.30 έως τις 12.00.

 • Η συμμετοχή στο παιχνίδι είναι δωρεάν και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους από 5 έως και 18 ετών, η δραστηριότητα θα γίνει στην ελληνική γλώσσα.
 • Οι συμμετέχοντες οφείλουν να βρίσκονται στο Μουσείο και να παρουσιαστούν στη γραμματεία του παιχνιδιού (διδάσκων του Κέντρου) το αργότερο στις 10.45,         η διάρκεια του παιχνιδιού υπολογίζεται στα 45 – 60 λεπτά.
 • Το παιχνίδι θα ξεκινήσει όταν οι συμμετέχοντες θα έχουν χωριστεί σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων με μόνο κριτήριο την ηλικία (θα συνδυαστούν μικρές με μεγάλες ηλικίες). Το παιχνίδι θα εξελιχθεί στο ισόγειο του μουσείου, στην πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στην πανίδα που ζει στην Ελβετία.
 • Κατά την προσέλευση και αποχώρηση του συμμετέχοντα από το Μουσείο, οφείλει να συνοδεύεται από έναν γονέα ή κηδεμόνα, ο οποίος θα συμπληρώσει και το φύλλο συμμετοχής στο παιχνίδι.
 • Όποιος δεν είναι μαθητής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης, προσκαλείται να παρευρεθεί δωρεάν στο μάθημα του σχολείου στις 3 Ιουνίου, οπότε θα λάβει χώρα ανά επίπεδο η προετοιμασία του παιχνιδιού.
 • Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης και για τη συμμετοχή στο παιχνίδι δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του μαθήματος στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης

 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μέρος Α: διαγωνιστικό μέρος 

 • Όλες οι ομάδες καλούνται να βρουν στο ισόγειο πέντε ζώα που θα ανακοινωθούν στους συμμετέχοντες στην έναρξη του παιχνιδιού. Όποια ομάδα τα βρει πιο γρήγορα και σημειώσει στο αντίστοιχο φύλλο τα ονόματά τους στη γαλλική (όπως αυτή αναγράφεται στην πινακίδα του μουσείου) ή στην ελληνική γλώσσα, τα παραδίδει στη γραμματεία του παιχνιδιού. Όποια ομάδα το κάνει πιο γρήγορα, θα κερδίσει έπαθλο! Έπαθλο θα κερδίσουν όλοι οι παίκτες της νικήτριας ομάδας. Η ονομασία των ζώων οφείλει να είναι σωστά γραμμένη τόσο στη γαλλική όσο και στην ελληνική γλώσσα.
 • Το έπαθλο θα δοθεί στη νικήτρια ομάδα μετά το πέρας του παιχνιδιού. Το έπαθλο είναι έκπληξη και έχει οριστεί από το διοικητικό συμβούλιο και τον εκπαιδευτικό συντονιστή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης, ενώ είναι αντιπροσωπευτικό της δραστηριότητας.

Μέρος Β: ερευνητικό μέρος

 • Όλες οι ομάδες καλούνται εντός 45 λεπτών να έχουν βρει όσο το δυνατόν περισσότερα ονόματα ζώων, των οποίων η ετυμολογική ρίζα (ή ένα μέρος αυτής) προέρχεται από την ελληνική γλώσσα. Τα ονόματα θα τα καταγράψουν υποχρεωτικά στη γαλλική γλώσσα και προαιρετικά στην ελληνική.
 • Όταν αποφασίσει η ομάδα ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε, πρέπει να επιλέξουν ένα από αυτά τα ζώα, το οποίο οφείλουν να ζωγραφίσουν στο φύλλο που θα τους δοθεί. Εάν έχει απομείνει χρόνος, μπορεί κάποιος από την ομάδα, να συντάξει και μια σύντομη, φανταστική ιστορία (έως 80 λέξεις) με πρωταγωνιστή το εικονιζόμενο ζώο.
 • Μετά το τέλος της έρευνας, της σύνταξης του κειμένου και της απεικόνισης του ζώου, η ομάδα παραδίδει το φύλλο της έρευνας στη γραμματεία του παιχνιδιού.
 • Πάνω στο φύλλο θα είναι γραμμένα τα ονόματα των παικτών της ομάδας. Εάν κάποιο όνομα συμπίπτει με το όνομα κάποιου άλλου συμμετέχοντα, τότε θα αναγράφεται και το επίθετό του.
 • Δεν απαγορεύεται η συνεργασία των ομάδων μεταξύ τους. Δεν θα ληφθούν ως έγκυρα τα αποτελέσματα δύο ομάδων που θα έχουν σαφείς ομοιότητες που θα παραπέμπουν σε αντιγραφή.
 • Τα αποτελέσματα της έρευνας όλων των ομάδων θα ληφθούν από τη γραμματεία του παιχνιδιού και θα αξιοποιηθούν – αναλυθούν από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου.
 • Όλα τα έγκυρα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο επόμενο φύλλο της σχολικής εφημερίδας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης, η οποία θα δοθεί δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες.
 • Η καλύτερη έρευνα ομάδας θα αναρτηθεί με τα ονόματα των παικτών στην ιστοσελίδα του σχολείου και θα συμπεριληφθεί στο δελτίου τύπου που θα συνταχθεί από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης.
 • Μετά το πέρας του παιχνιδιού, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή τους.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s